Naar inhoud springen

Pretribulationisme: verschil tussen versies

632 bytes toegevoegd ,  5 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
 
'''Prechiliasme.''' Het pretribulationisme is te onderscheiden van het [[prechiliasme]], de leer dat de Heer Jezus terugkomt vóór het toekomstig, duizendjarig [[vrederijk]]. Wel is waar dat prechiliasten altijd hebben geloofd dat er vlak vóór Christus' wederkomst een tijd van verdrukking en benauwdheid zal wezen, doch onder hen bestaat verschil van mening over het tijdstip van de opneming van de gemeente.
[[Bestand:Opneming van de gemeente - tijdrekenkundige standpunten.jpg|geen|omkaderdminiatuur|920x920px]]
 
== Argumenten ==
Regel 59:
 
=== "Kom hier op" ===
Na de zeven gemeenten is er een geopende deur in de hemel en een stem als van een bazuin. <blockquote>''Opb 4:1  Hierna zag ik, en zie, een deur was geopend in de hemel, en de eerste stem die ik gehoord had als van een bazuin, die met mij sprak, zei: Kom hier op en Ik zal u tonen wat hierna moet gebeuren.'' (Telos)</blockquote>Deze roep om op te komen naar de hemel staat tussen de periode van de gemeente (Opb. 2 en 3) en de met kronen beloonde oudsten in de hemel.
 
Na zijn 'hemelvaart' beschrijft Johannes in de hemel, en daarmee vanuit het gezichtspunt van de hemelse heiligen, de strafgerichten van de zeven zegels. De gebeurtenissen die Johannes getoond worden en die hij beschrijft zijn de dingen die "hierna moeten gebeuren", d.w.z. na de periode van de kerkgeschiedenis (Opb. 2 en 3). <blockquote>''Opb 1:19  Schrijf dan wat u hebt gezien en wat is en wat hierna zal gebeuren.'' (Telos) </blockquote>Na de periode van de kerkgeschiedenis vindt de opname van de gemeente plaats, typisch voorgesteld door Johannes' opgaan en ingaan door de geopende deur van de hemel.
We bevinden ons thans in Opb. 3 - aangenomen dat de hoofdstukken 2 en 3 de geschiedenis van de Kerk weergeven. De vervulling van Opb. 4 en volgende ligt in de toekomst.
 
We bevinden ons ''thans'' in Opb. 3 - aangenomen dat de hoofdstukken 2 en 3 de geschiedenis van de Kerk weergeven. De vervulling van Opb. 4 en volgende ligt nog in dehet toekomstverschiet.
 
=== De oudsten vóór de oordelen ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.