Naar inhoud springen

Pretribulationisme: verschil tussen versies

273 bytes toegevoegd ,  5 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het '''pretribulationisme''' is de leer dat de Heer Jezus zijn gemeente van de aarde [[Opname van de gemeente|wegneemt]] aan het begin van of vóór de verdrukking ofwel de laatste (zeventigste) [[Zeventigste jaarweek van Daniël|jaarweek]] van [[Daniël (boek)|Daniël]]. Zij die deze leer houden worden ''pretribulationisten'' genoemd.
 
== Woord ==
Het woord 'pretribulationisme' komt van 'pre' (= voor) en het Latijnse woord 'tribulatio' (= verdrukking). In het Engels spreekt men van 'pretribulationism', in het Duits van 'Vorentrückungslehre' of 'Pretribulationismus'.
 
== Onderscheidingen ==
'''Chiliasme.''' Het pretribulationisme is te onderscheiden van het [[chiliasme]], dit is de leer dat er eens een duizendjarig [[vrederijk]] zal zijn. Het is mogelijk te geloven aan de ontrukking van de gemeente vóór de eindtijdse verdrukking en tegelijk niet te geloven aan een letterlijk 1000-jarig vrederijk. Bisschop [[Eusebius van Caesarea]] (c. 263 - c. 339 na Chr.) bijvoorbeeld schreef pretribulationistische passages<ref name=":1" />, terwijl hij niet geloofde aan een letterlijk 1000-jarig vrederijk. En [[Efrem de Syriër]] (4e eeuw n.C.) leerde dat de vromen vóór de uitstorting van Gods toorn over deze wereld, vóór de verdrukking, worden opgenomen, de Heer tegemoet in de lucht<ref name=":2" />. Tegelijk geloofde hij niet aan een letterlijk 1000-jarig messiaans rijk<ref name=":3" />.
 
'''Prechiliasme.''' Het pretribulationisme is te onderscheiden van het [[prechiliasme]], de leer dat de Heer Jezus terugkomt vóór het toekomstig, duizendjarig [[vrederijk]]. Wel is waar dat prechiliasten altijd hebben geloofd dat er vlak vóór Christus' wederkomst een tijd van verdrukking en benauwdheid zal wezen, doch onder hen bestaat verschil van mening over het tijdstip van de opneming van de gemeente.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.