Naar inhoud springen

Palestina: verschil tussen versies

1.108 bytes toegevoegd ,  5 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Palestina''' is de oude naam die de Romeinen in de 2e eeuw na Christus gaven aan het land van Israël. Het werd onderdeel van de provincie ''Syria-Palaestina''. Tegenwoordig is Palestina ook de naam van een staat in het land dat van Godswege aan Israël is beloofd.
 
== 'Palestijnse staat' ==
Er heeft vroeger nooit een ‘Palestijnse staat’ bestaan. Arabieren en Joden in het gebied hebben er geleefd onder het bewind van de Mamelukken (tot 1517), onder het bewind van de Turken (tot 1920), onder het bewind van de Britten (tot 1948) en onder Jordaans bewind (tot 1967) en Israëlisch bewind. In de door Egypte bezette Gazastrook hadden de ‘Palestijnen’ de Egyptische, en die op de Golan-hoogvlakte de Syrische nationaliteit.
 
== Geschiedenis ==
In 390 werd de Romeinse provincie Syria-Palaestina opgesplitst in drie delen (zie kaart):
# Palaestina Prima (Paleastina I) met hoofdstad [[Caesarea (Maritima)|Caesarea]];
Regel 11 ⟶ 15:
 
In 1947 werd een verdelingsplan voor Palestina door de volkenbond aangenomen. De Joden aanvaardden het, doch de Arabieren verwierpen het.
 
In 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, veroverde Israël de Gazastrook, de Sinaï, de Westelijke Jordaanoever en de Hoogten van Golan. Het is onjuist te beweren dat de Israëli’s toen ‘Palestijns gebied’ bezetten. Uit zelfverdediging bezetten zij land dat door de Turken, Britten en/of Jordaniërs was bestuurd, een gebied waar vanouds Joden en Arabieren woonden en landbezittingen hadden.
 
In 1988 riep de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) de staat 'Palestina' met Oost-Jeruzalem als hoofdstad uit. 
Regel 26 ⟶ 32:
 
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_staat_Palestina Geschiedenis van de staat Palestina], nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is verwerkt op 15 mei 2018.
 
Willem Ouweneel, [https://www.willemouweneel.nl/267-veertien-stellingen-met-betrekking-tot-israel-en-de-palestijnen Veertien stellingen met betrekking tot Israël en de Palestijnen], op WillemOuweneel.nl, 24 okt. 2023.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.