Naar inhoud springen

Romeinen 3: verschil tussen versies

276 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
 
== Samenvatting ==
In 't kort: onze ongerechtigheid en rechtvaardiging. ''1-20'' Onze ongerechtigheid en Gods rechtvaardigheid. ''21-31'' Rechtvaardiging door geloof.
 
== 4 ==
Ro 3:<onlyinclude><sup>4</sup>  Volstrekt niet! Maar God zij waarachtig en ieder mens leugenachtig, zoals geschreven staat: ‘Opdat U gerechtvaardigd wordt in uw woorden, en overwint, wanneer U geoordeeld wordt’. </onlyinclude>(Telos)
'''God zij waarachtig en ieder mens leugenachtig.''' Zie ook vs. 7.
 
'''‘Opdat U gerechtvaardigd wordt in uw woorden, en overwint, wanneer U geoordeeld wordt’.''' Dit is een aanhaling van Ps. 51:4.<blockquote>''Ps 51:4  (51-6) Tegen U, U alleen, heb ik gezondigd, en gedaan, dat kwaad is in Uw ogen; opdat Gij rechtvaardig zijt in Uw spreken, [en] rein zijt in Uw richten.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Ps 51:4  (51:6) Voor u en u alleen heb ik gezondigd; wat in uw ogen kwaad is deed ik, zodat gij in uw récht staat met uw wóord  — en zúiver bent in úw geríchten!'' ((NaB)</blockquote>Luther vertaalt het tweede deel van de zin: "Opdat gij recht behoudt in Uw woorden, en rein blijft, wanneer U geoordeeld wordt". Hij is hierin de [[Septuaginta]] gevolgd.
'''‘Opdat U gerechtvaardigd wordt in uw woorden, en overwint, wanneer U geoordeeld wordt’.''' Dit is een aanhaling van Ps. 51:4.
 
''Ps 51:4  (51-6) Tegen U, U alleen, heb ik gezondigd, en gedaan, dat kwaad is in Uw ogen; opdat Gij rechtvaardig zijt in Uw spreken, [en] rein zijt in Uw richten.'' (SV)
 
''Ps 51:4  (51:6) Voor u en u alleen heb ik gezondigd; wat in uw ogen kwaad is deed ik, zodat gij in uw récht staat met uw wóord  — en zúiver bent in úw geríchten!'' ((NaB)
 
Luther vertaalt het tweede deel van de zin: "Opdat gij recht behoudt in Uw woorden, en rein blijft, wanneer U geoordeeld wordt". Hij is hierin de [[Septuaginta]] gevolgd.
 
God wordt voor iedereen gerechtvaardigd in Zijn woorden, in Zijn beloften en bedreigingen, die Hij nauwkeurig vervult en opdat Hij overwint, de zege behoudt, wanneer Hij geoordeeld wordt, als Hij aan een rechterlijke beoordeling van mensen wordt onderworpen.
 
== 5 ==
Ro 3:<onlyinclude><sup>5</sup>  Als nu onze ongerechtigheid Gods gerechtigheid bevestigt, wat zullen wij dan zeggen? Is God soms onrechtvaardig als Hij de toorn over ons brengt? Ik spreek naar de mens. </onlyinclude>(Telos)
'''Als nu onze ongerechtigheid Gods gerechtigheid bevestigt.''' Neem liegen als voorbeeld (vs. 4, 7). Wanneer we liegen of anderen tegen ons liegen en wij de gevolgen daarvan ondervinden, beseffen we hoe 'recht' het is om waarheid te spreken en wordt de gerechtigheid van God wat betreft Zijn waarachtigheid bevestigt.
 
'''Is God soms onrechtvaardig als Hij de toorn over ons brengt?''' Zowel in zijn regeringswegen als in het laatste oordeel voor de witte troon. <blockquote>''Ro 1:18  Want toorn van God wordt van de hemel geopenbaard over alle goddeloosheid en ongerechtigheid van mensen die de waarheid in ongerechtigheid bezitten;'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Ro 2:5  Maar naar uw hardheid en onbekeerlijk hart hoopt u voor uzelf toorn op in de dag van de toorn en van de openbaring van het rechtvaardig oordeel van God, Ro 2:6  die ieder zal vergelden naar zijn werken; Ro 2:7  hun die met volharding in goed werk heerlijkheid, eer en onvergankelijkheid zoeken, eeuwig leven;(...) Ro 2:8  maar hun die twistziek zijn en ongehoorzaam aan de waarheid maar gehoorzaam aan de ongerechtigheid, toorn en gramschap.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Ro 4:15  Want de wet bewerkt toorn, maar waar geen wet is, is ook geen overtreding.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Ro 9:22  Als nu God, daar Hij zijn toorn wilde betonen en zijn macht bekend maken, met veel lankmoedigheid verdragen heeft de vaten van de toorn, tot het verderf toebereid;'' (Telos)</blockquote>
'''Is God soms onrechtvaardig als Hij de toorn over ons brengt?''' Zowel in zijn regeringswegen als in het laatste oordeel voor de witte troon.
 
''Ro 1:18  Want toorn van God wordt van de hemel geopenbaard over alle goddeloosheid en ongerechtigheid van mensen die de waarheid in ongerechtigheid bezitten;'' (Telos)
 
''Ro 2:5  Maar naar uw hardheid en onbekeerlijk hart hoopt u voor uzelf toorn op in de dag van de toorn en van de openbaring van het rechtvaardig oordeel van God, Ro 2:6  die ieder zal vergelden naar zijn werken; Ro 2:7  hun die met volharding in goed werk heerlijkheid, eer en onvergankelijkheid zoeken, eeuwig leven;(...) Ro 2:8  maar hun die twistziek zijn en ongehoorzaam aan de waarheid maar gehoorzaam aan de ongerechtigheid, toorn en gramschap.'' (Telos)
 
''Ro 4:15  Want de wet bewerkt toorn, maar waar geen wet is, is ook geen overtreding.'' (Telos)
 
''Ro 9:22  Als nu God, daar Hij zijn toorn wilde betonen en zijn macht bekend maken, met veel lankmoedigheid verdragen heeft de vaten van de toorn, tot het verderf toebereid;'' (Telos)
 
== 7 ==
Ro 3:<onlyinclude><sup>7</sup>  Als nu de waarheid van God door mijn leugen overvloediger is geworden tot zijn heerlijkheid, waarom word ik dan nog als zondaar geoordeeld? </onlyinclude>(Telos)
'''Als nu de waarheid van God door mijn leugen overvloediger is geworden tot zijn heerlijkheid.''' Zie ook vs. 4. Waar wij liegen, geeft God Zijn woord van waarheid. Denk aan de stemmen der profeten in tijden van zedelijk verval.
 
== 8 ==
Ro 3:<onlyinclude><sup>8</sup>  En waarom niet, zoals van ons gelasterd wordt, en zoals sommigen beweren dat wij zeggen: Laten wij het kwade doen, opdat het goede eruit voortkomt? Het oordeel over hen is rechtvaardig. </onlyinclude>(Telos)
'''Hen.''' Die lasteren.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.