Naar inhoud springen

Hebreeën 12: verschil tussen versies

1.243 bytes toegevoegd ,  1 maand geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 24:
'''Zien op Jezus.''' Ook, maar niet het meest, op de in vers 1 genoemde getuigen, maar bovenal zien op Jezus, die 1e. de overste leidsman en 2e. de voleinder van het geloof en 3e een voorbeeld van doelgerichtheid en lijdzaamheid is. Dat helpt ons vol te houden.
 
'''Overste leidsman.''' Vgl. Mozes, die het volk uitleidde uit Egypte en door de woestijn leidde naar het beloofde land.
 
'''Voleinder van het geloof.''' Hij is Voleinder van het geloof. Vgl.Hij, Jozuade leidsman, dieleidt hetons volkonderweg, inen aan het beloofdeeind landvan brachtonze aardse baan, voleindigt hij ons geloof en bekroont hij het met aanschouwen.
 
Vgl. Jezus' naamgenoot Jozua die het volk in het beloofde land bracht, een voorafschaduwing van onze intocht in het hemelse land.
 
'''Om de vreugde die vóór Hem lag.''' Ook Hij had als mens een hoop, een geloof gericht op de onzienlijke dingen in de toekomst (11:1).
Regel 36 ⟶ 38:
Tijdens zijn omwandeling op aarde heeft Hij gezeten bij de bron van Jakob, waar Hij in gesprek kwam met een Samaritaanse. Aan haar openbaarde Hij zich als de bron van leven.
 
'''TerwijlHet Hij de schandekruis heeft verachtverdragen.''' DeDat kruisdoodhem waslichamelijk eenlijden schandelijkeen doodschande bracht.
 
'''Terwijl Hij de schande heeft veracht.''' De kruisdood was een schandelijke dood. 's Heren kruislijden was lichamelijk en geestelijk.
'''Aan de rechterzijde van de troon van God.''' Vergelijk:<blockquote>''Heb 1:3 Deze, die de uitstraling is van zijn heerlijkheid en de afdruk van zijn wezen en die alle dingen draagt door het woord van zijn kracht, is, nadat Hij door Zichzelf de reiniging van de zonden tot stand heeft gebracht, gaan zitten aan de rechterhand van de Majesteit in de hoge, (Telos)''</blockquote>Dit vers spreekt van lijden en verhoging. Zoals Hij volhardde en verhoogd werd, zo moeten ook wij volharden en zo zullen ook wij verhoogd worden, verheerlijkt worden.
 
'''Aan de rechterzijde van de troon van God.''' De Godverlatenheid aan het kruis is opgevolgd door de nabijheid van God. Vergelijk:<blockquote>''Heb 1:3 Deze, die de uitstraling is van zijn heerlijkheid en de afdruk van zijn wezen en die alle dingen draagt door het woord van zijn kracht, is, nadat Hij door Zichzelf de reiniging van de zonden tot stand heeft gebracht, gaan zitten aan de rechterhand van de Majesteit in de hoge, (Telos)''</blockquote>Dit vers spreekt van lijden en verhoging. Zoals Hij volhardde en verhoogd werd, zo moeten ook wij volharden en zo zullen ook wij verhoogd worden, verheerlijkt worden.
 
Het beloofde land is voor ons het hemels vaderland. De Heer Jezus zal ons tot volmaaktheid doen komen.
Regel 46 ⟶ 50:
== 3 ==
Heb 12:3 Want let op Hem die zo’n tegenspraak door de zondaars tegen Zich heeft verdragen, opdat u niet moe wordt en in uw zielen bezwijkt. (Telos)
'''Let op Hem.''' Vs. 2: "terwijl wij zien op Jezus".
 
'''Tegenspraak door de zondaars.''' Zulke tegenspraak ondervonden ook de Hebreeuwse gelovigen in Christus.
 
Regel 60 ⟶ 66:
Niet de strijd tegen zondaars, maar tegen de zonde, want onze strijd, zegt Paulus ergens, is niet tegen bloed en vlees. De Hebreeuwse gelovigen bieden onvoldoende weerstand tegen de zonde.
 
Is de strijd tegen de inwendige of de uitwendige zonde? Allebei. Dood dan uw leden die op de aarde zijn, dat zijn werkingen van het vlees, van de zonde in ons vlees. <blockquote>''Colossenzen 3:5 Doodt dan uw leden die op de aarde zijn: hoererij, onreinheid, hartstocht, boze begeerte en de hebzucht, die afgodendienst is, 3:6  om welke dingen de toorn van God komt over de zonen van de ongehoorzaamheid. 3:7  Ook u hebt vroeger onder hen gewandeld, toen u daarin leefde. 3:8 Maar nu, legt ook u dit alles af: toorn, kwaadheid, boosheid, laster, vuile taal uit uw mond. 3:9  Liegt niet tegen elkaar, daar u de oude mens met zijn daden hebt uitgedaan 3:10  en de nieuwe hebt aangedaan, die vernieuwd wordt tot kennis, naar het beeld van Hem die hem geschapen heeft.'' (Telos) </blockquote>Over de strijd tegen de zonde, zie [[Zonde]].
Is de strijd tegen de inwendige of de uitwendige zonde? Allebei. Dood dan uw leden die op de aarde zijn, dat zijn werkingen van het vlees, van de zonde in ons vlees.
 
== 5 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.