Naar inhoud springen

Hebron: verschil tussen versies

243 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
Tijdens het verblijf van de Israëlieten in Egypte, werden de [[Enakieten]] voor een tijd meester van Hebron, en noemden deze stad naar hun stamvader Kirjath-Arba. Later kregen de eigenlijke bewoners, de Hethieten, wederom de overhand, in wier midden de Enakieten bleven wonen. Nadat zij door Jozua veroverd was, viel Hebron als erfdeel toe aan Kaleb (Joz. 14:13). <blockquote>''Joz 14:13 Toen zegende Jozua hem en hij gaf Kaleb, de zoon van Jefunne, Hebron als erfelijk bezit. Joz 14:14 Daarom werd Hebron voor Kaleb, de zoon van Jefunne, de Keneziet, tot erfelijk bezit tot op deze dag, omdat hij erin volhard had de HEERE, de God van Israël, na te volgen. Joz 14:15 De naam van Hebron was vroeger stad van Arba, die een groot man was onder de Enakieten. En het land rustte van de strijd. (HSV)''</blockquote>Hebron werd tot een vrij- en Levietenstad in de stam Juda verheven. Weldra werden ook alle nog overgeblevene Kanaänieten en Enakieten verdreven, zodat zij geheel in de macht van haar nieuwe meesters kwam.
 
Na de dood van Saul zei God tot David dat hij zou optrekken naar Hebron. Het <blockquote>''2Sa 2:1 Daarna gebeurde het dat David de HEERE vroeg: Zal ik naar een van de steden van Juda optrekken? De HEERE zei tegen hem: Trek op. David zei: Waarheen zal ik optrekken? Hij zei: Naar Hebron. (HSV)''</blockquote>Hebron was tijdelijk de zetel en woonplaats van David (2 Sam. 2:1v); hier werd hij tot koning gezalfd (2 Sam. 5:1v). Haar oude roem werd niet weinig vermeerderd, toen David hier gedurende ruim zeven jaren zijn heerschappij vestigde, totdat, na Isboseths dood, Jeruzalem hoofdstad van zijn koninkrijk werd.
 
Ofschoon door [[Rehabeam]] versterkt, viel Hebron later in de macht van [[Nebukadnezar]], en na de ballingschap in die der [[Edomieten]]. Doch door Judas de Makkabeeër heroverd, was zij sedert die tijd aan vele lotswisselingen onderworpen.
 
Hebron was in het midden van de 19e eeuw nog altijd een vrij aanzienlijke stad met (aldus een opgave uit 1866<ref>P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling'' (Haarlem: De erven F. Bohn, 1866), s.v. Hebron. </ref>) 10.000 inwoners, waaronder geen Christenen, maar 700 Joden.[[Bestand:Hebron 1890-1900.jpg|gecentreerd|miniatuur|1024x1024px|''Hebron ca. 1890-1900'']]In 2007 telde Hebron 163.146 inwoners.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.