Naar inhoud springen

Burcht: verschil tussen versies

1.061 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''burcht''' - van het woord 'burg'- is een versterkt kasteel<ref>Aldus VanDale.nl, geraadpleegd 28 jan. 2017.</ref>. In de Wartburg hield Luther zich verborgen. God is mijnons een burcht.
[[Bestand:Marksburg.jpg|miniatuur|428x428px|De Marksburg in Braubach is een hoogteburcht.]]
 
Regel 26:
== God is ons een burcht ==
God is voor ons een burg, een veilige vesting.<blockquote>''2Sa 22:1 En David sprak de woorden dezes lieds tot den HEERE, ten dage als de HEERE hem verlost had uit de hand van al zijn vijanden, en uit de hand van Saul. 2Sa 22:2 Hij zeide dan: De HEERE is mij mijn Steenrots, en mijn <u>Burg</u>, en mijn Uithelper. 2Sa 22:3 God is mijn Rots, ik zal op Hem betrouwen; mijn Schild en de Hoorn mijns heils, mijn Hoog Vertrek en mijn Toevlucht, mijn Verlosser! Van geweld hebt Gij mij verlost! (SV)''</blockquote><blockquote>''Ps 31:3 (31:4) Want U bent mijn rots en mijn <u>burcht</u>! Wijs mij dan de weg en leid mij zachtjes, omwille van Uw Naam. (HSV)''</blockquote><blockquote>''Ps 71:3 Wees mij tot een rots om daarin te wonen, om voortdurend daarin te gaan. U hebt bevel gegeven om mij te verlossen, want U bent mijn rots en mijn <u>burcht</u>! (HSV)''</blockquote><blockquote>''Ps 91:2 Ik zeg tegen de HEERE: Mijn toevlucht en mijn <u>burcht</u>, mijn God, op Wie ik vertrouw! (HSV)''</blockquote><blockquote>''Ps 144:2 mijn goedertierenheid en mijn <u>burcht</u>, mijn veilige vesting en mijn, ja, mijn Bevrijder, mijn schild, tot Wie ik de toevlucht heb genomen, Die mijn volk aan mij onderwerpt. (HSV)''</blockquote>
 
== Luther in de Wartburg ==
[[Bestand:WartburgBeiEisenach.jpg|miniatuur|444x444px|In de Wartburg vond Luther een veilig onderkomen. ]]
De Wartburg, geen kasteel op een 441 m hoge heuvel boven de stad Eisenach in het Duitse Thüringen, speelde een belangrijke rol in de tijd van de Reformatie. Op 26 mei 1521 deed het keizerlijk edict van Worms de monnik Maarten Luther in de rijksban. Luther's beschermheer, keurvorst Frederik III van Saksen, had hem echter voor zijn veiligheid naar de Wartburg laten overbrengen, waar hij bijna een jaar incognito als jonker Jörg (hij laat zijn hoofdhaar bijgroeien) leefde. Luther's kamer, waar hij onder meer het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde (gepubliceerd in 1524), is er te bezichtigen.
 
== Bron ==
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Burcht_(kasteel) Burcht (kasteel)], Wikipedia.nl. De tekst hiervan is verwerkt op 28 jan. 2017.
 
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Wartburg_(kasteel) Wartburg (kasteel)], Wikipedia.nl. Enige tekst hiervan is verwerkt op 28 jan. 2017.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.