Nashville-verklaring

Uit Christipedia

De Nashville-verklaring is een verklaring die in 2017 door christenen in de Verenigde Staten werd opgesteld en 14 artikelen bevat waarin een Schriftgetrouwe zienswijze aangaande huwelijk, geslachtelijke identiteit en seksualiteit onder woorden wordt gebracht. Begin 2019 werd een Nederlandse versie van de verklaring gepubliceerd.

Amerikaanse verklaring

De Amerikaanse Nashville-verklaring (Eng. Nashville Statement) werd opgesteld door de Council on Biblical Manhood and Womanhood (Raad inzake Bijbels mannelijkheid en vrouwelijkheid) en telt 14 artikelen. Zij werd in augustus 2017 gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie van de ethische commissie van de Southern Baptist Convention, het grootste protestantse kerkgenootschap in de Verenigde Staten. De oorspronkelijke ondertekenaars waren 150 voorgangers en theologen.

De verklaring was een antwoord op de veranderde zienswijze en gedragingen in de samenleving en in een deel van de christenheid aangaande het huwelijk en seksualiteit. De verklaring komt op voor het huwelijk en seksualiteit in overeenstemming met de Bijbel. Onschriftuurlijke wereldse opvattingen en gedragingen met betrekking tot seksualiteit en genderidentiteit worden afgewezen. Tot de ondertekenaars behoren vooraanstaanden als John Piper, James Dobson, John F. MacArthur en James Packer. In januari 2019 was de Amerikaanse Nashvilleverklaring ondertekend door ruim 22.000 personen, meest evangelicale christenen.

Nederlandse verklaring

De Nederlandse versie van de Nashville verklaring, met al subtitel 'Een gezamenlijke verklaring over Bijbels seksualiteit'[1], verscheen op 4 januari 2019 en was in de eerste plaats bestemd voor kerkleiders. Het document was ondertekend door 250 orthodox-protestantse predikanten, voorgangers en politici. De bekendste is de parlementariër Kees van der Staaij, voorman van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP).

De verklaring staat pal voor het traditionele huwelijk als de levensverbintenis van een man en een vrouw. Alleen binnen dit 'verbond' heeft seksuele omgang een plaats. Ook onderstreept de verklaring dat man en vrouw verschillend geschapen zijn, dat hun verschillen goed zijn en dat iemands geslachtsidentiteit door zijn of haar lichaam wordt bepaald. Daarom worden homoseksueel (en lesbisch en biseksueel) gedrag (→ Homoseksualiteit), homohuwelijk, veelwijverij, meerdere liefjes hebben, verzaking van de lichamelijk gegeven geslachtelijke identiteit (→ Transgenderisme) afgewezen. Ze zijn in strijd met Gods bedoeling. Maar God is vergevingsgezind en geeft genade om een rein leven te leven en onze geslachtelijke identiteit te aanvaarden. Het laatste artikel (14) eindigt met een evangelisch woord.

Hieronder bij voorbeeld de artikelen 1 en 10 van de verklaring:

Artikel 1 

WIJ BEVESTIGEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw, waarbinnen seksualiteit een plaats heeft en waaruit kinderen kunnen voortkomen. Het doel van het huwelijk is de verbondsliefde tussen Christus en Zijn bruid, de Kerk, zichtbaar te maken. 

WIJ ONTKENNEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoreuze relatie. Wij ontkennen ook dat het huwelijk een louter menselijk contract is in plaats van een verbond gesloten voor God.
Artikel 10

WIJ BEVESTIGEN dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren. Wie deze wel goedkeurt wijkt fundamenteel af van de standvastigheid die van christenen verwacht mag worden en van het getuigenis waartoe zij geroepen zijn 

WIJ ONTKENNEN dat de goedkeuring van homoseksuele onreinheid of transgenderisme een moreel neutrale zaak is, waarover getrouwe christenen onderling van mening mogen verschillen

In de Nederlandse versie zijn toegevoegd: 1. verwijzingen naar Schriftplaatsen, en 2. een naschrift, waarin het belang van pastorale begeleiding van homo's wordt benadrukt. Ook worden hierin tekortkomingen in de zorg aan homofiele gelovigen beleden.

Reacties

In Nederland verwekte de publicatie, die via het Reformatorisch Dagblad in het nieuws kwam, een storm van kritiek. De kritiek kwam zowel uit de wereld, waar velen gedrag van homoseksuelen e.d. goedvinden, als van christelijk erf. Een minister vond het een stap terug in de tijd. Sommige overheidsinstellingen hesen demonstratief de regenboog vlag, het symbool van seksuele diversiteit. De premier van Nederland liet weten dat hem bij lezing de rillingen over de rug waren gelopen.

De reacties op christelijke erf tonen de verdeeldheid hier aan. Sommige kerken, die homoseksueel gedrag accepteren, lieten de regenboogvlag wapperen. Sommige orthodoxe protestanten vonden de verklaring pastoraal niet verantwoord.

Homofiele gelovigen reageerden verschillend.

"Ik maak me zorgen om dit soort verklaringen. Het draagt niet bij aan het gesprek dat we voeren binnen de kerk."[2] - Homoseksueel en predikant. 

"Ik snap best dat je je aangevallen kunt voelen, maar het is maar net met welke bril je hem leest. Ik ben er juist blij mee. We krijgen opheldering over iets dat we al twintig eeuwen belijden. Het belangrijkste staat voor mij in het naschrift van het document en dat is dat er voor mensen als mij een plaats is binnen de kerk."[3] - Homofiele theologiestudent.

"Ik hoop dat de Heilige Geest van God aan iedere christen die de Verklaring leest zal laten zien wat voor hem of haar de heilzame kanten zijn van dat document."[4] - Homofiele christen.

Meer informatie

Tekst van de verklaring (pdf) op Omroep.nl

Nashvilleverklaring, nl.wikipedia.org

Originele Amerikaanse Nashville Statement op CBMW.org

Nashville Statement, en.wikipedia.org

Bron

Nashvilleverklaring, nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 12 jan. 2019.

Voetnoten

  1. Aldus luidt de subtitel van de verklaring
  2. Aangehaald in een nieuwsbericht op NOS.nl, 9 jan. 2019: https://nos.nl/artikel/2266733-zij-vieren-de-liefde-als-protest-tegen-de-nashville-verklaring.html
  3. Nieuwsbericht dd. 12 jan. 2019 op NOS.nl:https://nos.nl/artikel/2267095-pieter-is-een-jonge-christelijke-homo-en-steunt-de-nashville-verklaring.html Het artikel laat de student aan het woord.
  4. Reactie aan een van de ondertekenaars van het document. De reactie is door de ondertekenaar aan meerderen, onder wie Kees Langeveld (die de eerste versie van het Christipedia-artikel heeft geschreven), op 10 jan. kenbaar gemaakt.