Naar inhoud springen

Ezau: verschil tussen versies

2 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Ezau''', ook gespeld ''Esau'', was de oudste zoon van Izak en Rebekka en de tweelingbroer van Jacob, Gen. 25:25v. Hij is de stamva...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
Izak, 137 jaar oud, wilde de zegen van de eerstgeborene aan Ezau geven, maar Rebekka wilde die op haar lieveling Jacob doen komen. De beide broers waren 77 jaar oud. Op bevel van zijn moeder verkreeg Jacob de zegen op slinkse wijze door zich aan zijn blinde vader als Ezau voor te doen. In de zegen werd Jacob werd tot heer(ser) over Ezau gesteld, al zijn broers (= Ezau en diens nakomelingen) zouden Jacob (Jacob en zijn nakomelingen = Israël) dienen.
 
Jacob had de volgende '''zegen '''voor Ezau:<blockquote>''Ge 27:39 Toen antwoordde zijn vader Izak en zei tegen hem: Zie, van de vruchtbare streken van de aarde zal je woongebied zijn, en van de dauw van de hemel van boven. Ge 27:40 Van je zwaard zul je leven en je broer zul je dienen. Maar als je'' ''tot macht komt, zul je zijn juk van je nek afrukken.'' (HSV)</blockquote>Ezau '''haatte '''zijn broeder en nam zich voor hem te doden als hun vader was overleden en de rouwtijd voorbij was. Jacob ontvluchtte hem echter, terwijl vader Izak nog 43 jaar zou leven.[[Bestand:Ezau familie.jpg|miniatuur|969x969px]]Esau had meerdere '''vrouwen''': Judith, Basmath, Mahalath, Ada, Aholibama en Basmath.
 
Esau had meerdere '''vrouwen''': Judith, Basmath, Mahalath, Ada, Aholibama en Basmath.
 
''Ge 26:34  Als nu Ezau veertig jaren oud was, nam hij tot een vrouw Judith, de dochter van Beeri, den Hethiet, en Basmath, de dochter van Elon, den Hethiet. (SV)''
Regel 18 ⟶ 16:
 
''Ge 36:2 Ezau nam zijn vrouwen uit de dochteren van Kanaän, Ada, de dochter van Elon, den Hethiet, en Aholibama, de dochter van Ana, de dochter van Zibeon, den Heviet; Ge 36:3 En Basmath, de dochter van Ismael, zuster van Nebajoth.'' (SV)
 
[[Bestand:Ezau familie.jpg|miniatuur|969x969px]]
Het aantal vrouwen is onduidelijk: zes? Hadden twee vrouwen dezelfde naam Basmath? Het is mogelijk<ref name=":0" /> dat de vrouwen twee namen hadden, of dat een andere naam hen in het huwelijk was gegeven. Misschien is Ada, de dochter van Elon (Gen. 36:2), dezelfde als Basmath, de dochter van Elon (Gen. 26:34). En misschien is Basmath, de dochter van Ismaël (Gen. 36:3) dezelfde als Mahalath, de dochter van Ismaël (Gen. 28:9). Judith (Gen. 26:34) kan dezelfde zijn als Aholibama (Gen. 36:2). is dit laatste juist, dan is Ana de vrouw van Beeri.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.