Naar inhoud springen

Gezin: verschil tussen versies

208 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
'''Terminologie'''. Het woord gezin heeft drie betekenissen<ref>Vergelijk: ''Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal'' (13e uitgave), digitale versie 1.0 Plus, jaar 2000. </ref>:
# de gemeenschap van man en/of vrouw en eventuele kinderen. "In die wijk wonen 500 gezinnen." Een kinderloos gezin is een gezin van man en vrouw die geen kinderen hebben gekregen.
# de gemeenschap van man en vrouw en hun kind(eren). "ZijKinderen heeftzijn eenin leukdeze betekenis van 'gezin' dan inbegrepen." "HijDat gaatis meteen zijnleuk gezin op reis". "Dat Kinderengezin zijngaat inzondags dezenaar betekenisde van 'gezin'kerk". dan inbegrepen.
# mande resp.gemeenschap van man, vrouw, enhun kinderen en hun personeel. Deze betekenis van 'gezin' is verouderd. In de Statenvertaling van de Bijbel sluit de uitdrukking 'huis' vaak het personeel in en is dan gelijk in betekenis.
Een ''gezin hebben'' wil zeggen een echtgeno(o)t(e) met kinderen hebben. "Zij heeft een leuk gezin." "Hij gaat met zijn gezin op reis." Een ''onvolledig'' gezin is een gezin met selchts één ouder, meestal doordat de ouders zijn gescheiden. Synoniem: ''eenoudergezin''. Een echtpaar zonder kinderen is geen 'onvolledig' gezin<ref>Vergelijk: https://www.digibron.nl/search/detail/012e95d94ba3f7b207796a66/kinderloos-gezin-is-in-bijbel-niet-onvolledig</ref>. Een ''gebroken'' gezin is er een waarvan de ouders gescheiden zijn<ref name=":0">Online woordenboek van Van Dale, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/gezin Gezin]. Geraadpleegd 6 aug. 2018.</ref>. Een ''samengesteld gezin'' is een gezin met ook kinderen uit een of meer vorige relaties<ref name=":0" />.
 
'''Stichting'''. Een gezin wordt gesticht door een huwelijkssluiting en de samenleving die daarop volgt.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.