Naar inhoud springen

Bijzonder onderwijs: verschil tussen versies

2.403 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het '''bijzonder onderwijs''' is een onderwijsorganisatievorm in Nederland die door anderen dan de overheid bestuurd wordt. Vaak is dit een stichting of een verenig...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het '''bijzonder onderwijs''' isin Nederland omvat de scholen met een onderwijsorganisatievormgodsdienstige inof Nederlandlevensbeschouwelijke diegrondslag. Ze worden door anderen dan de overheid bestuurd wordt. Vaak is dit een stichting of een vereniging. Het bijzonder onderwijs bestaat naast het ''openbaar'' onderwijs dat uitgaat van en bestuurd wordt door een overheid, vaak een gemeente.
 
Onder het bijzonder onderwijs vallen katholieke, protestants-christelijke, reformatorische, evangelische, joodse, islamitische en vrije (antroposofische) scholen.
 
[[Bestand:School 1 Kor 3 vers 11.jpg|miniatuur|545x545px|School geopend op 6 sept. 1923 met verwijzing naar de enig ware grondslag: Jezus Christus (1 Corinthe 3 vers 11). ]]
Regel 12 ⟶ 14:
Van ouders wordt verwacht dat zij de visie en uitgangspunten van de school (de grondslag) onderschrijven. Sommige bijzondere scholen vinden het voldoende als de ouders de grondslag respecteren.
 
Volgens cijfers van het Nederlandse ministerie van OCW en het CBS bezochten in 2009 in Nederland 71,13% van de leerlingen een bijzondere school voor Primair of Voortgezet Onderwijs tegenover 28,87% van de leerlingen een openbare school. In 2017 gingen meer dan 7 op de 10 leerlingen naar zo'n school. Dat percentage is al decennia stabiel in het primair onderwijs, maar daalt sinds de jaren negentig in het voortgezet onderwijs<ref name=":0">Centraal Bureau voor de Statistiek, [https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/38/ruim-70-procent-leerlingen-naar-bijzonder-onderwijs Ruim 70 procent leerlingen naar bijzonder onderwijs], 22 sept. 2017. </ref>.
 
Bijzonder onderwijs moet niet verward worden met met '''speciaal''' onderwijs, onderwijs met speciale aandacht en voorzieningen voor leerlingen met leermoeilijkheden ten gevolge van een ziekte of handicap.
 
== Trend ==
Sinds de jaren dertig van de 20e eeuw gaan er meer leerlingen naar het bijzonder onderwijs dan naar het openbaar onderwijs<ref name=":0" />. Sinds de jaren tachtig van die eeuw gaan 7 van de 10 leerlingen naar het openbaar basisonderwijs. Het percentage leerlingen van katholieke basisscholen daalt sindsdien. Het percentage van leerlingen van bijzondere basisscholen met een andere dan katholieke of protestants-christelijke achtergrond groeit sindsdien. De katholieke en protestants-christelijke scholen verliezen terrein aan andere bijzondere en aan openbare scholen.
 
=== Waardering van bijzonder onderwijs ===
De waardering van bijzonder onderwijs in Nederland neemt af (anno 2019) als gevolg van (1) de (voortgaande) ontkerstening van het land en (2) de negatieve publiciteit over Islamitische (salafistisch) scholen die bepaalde Nederlandse waarden en normen afwijzen. In 2019 gaven 59% van de ondervraagden aan dat scholen op religieuze basis verboden moeten worden. Echter, ongeveer 70% van de leerlingen gaat naar zo’n school.
 
== Geschiedenis ==
'''1948.''' Sinds dit jaar mogen godsdienstige gemeenschappen onderwijs volgens hun eigen inzichten organiseren. Ze moeten dit deels uit eigen middelen betalen.
 
'''1917.''' In een landsbestuurlijk compromis wordt vastgelegd dat het bijzonder onderwijs financieel gelijkgesteld zal worden aan het openbaar onderwijs, tegelijk met de invoering van het algemeen kiesrecht.
 
'''1920.''' De gelijkstelling van bijzonder en openbaar onderwijs wordt per wet geregeld (Schoolwet van 1920).
 
== Bron ==
Centraal Bureau voor de Statistiek, [https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/38/ruim-70-procent-leerlingen-naar-bijzonder-onderwijs Ruim 70 procent leerlingen naar bijzonder onderwijs], 22 sept. 2017.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.