Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

2.118 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 12:
'''Dodelijke afloop.''' In het algemeen zijn coronavirussen niet dodelijk. Toch kunnen ze 'ontsporen' en een gevaar voor de volksgezondheid gaan vormen<ref name=":2" />. Dit gebeurde met de stam SARS-CoV, dat in 2002 opdook
 
'''Geschiedenis en vergelijking.''' In 2002 dook het SARS Coronavirus-1 op. Het verwekte in korte tijd een ernstig ademhalingssyndroom (''Severe Acute Respiratory Syndrome,'' afgekort SARS) met een hoog sterftecijfer. SARS bleek niet zo besmettelijk als gevreesd en binnen enkele maanden was het virus verdwenen, zonder een pandemie te veroorzaken. Maar longspecialisten hielden het ervoor dat Sars-CoV niet het laatste dodelijke coronavirus zou zijn<ref name=":2" />.
 
Tien jaar later, in 2012, stak het MERS-CoV de kop op, het coronavirus dat de ziekte MERS (''Middle East Respiratory Syndrome'') veroorzaakt. Met een bijna 4x hoger sterftecijfer dan SARS was dit het gevaarlijkste coronavirus tot dan toe. Ook dit virus verdween weer zonder een pandemie te veroorzaken. De ziekten SARS en MERS eisten samen minder dan 1000 doden<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=mIKDlZIDftI De wereld en de race tegen het coronavirus,] Youtube.com: NOS op 3, 31 jan. 2020. Informatieve video over het coronavirus. </ref>. Het virus MERS-CoV zou, zo wisten longspecialisten, niet het laatste dodelijke coronavirus zijn<ref name=":2" />.
 
Sinds eind 2019 is er het coronavirus SARS Coronavirus-2 (SARS-CoV-2), dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt. Het heeft de pandemie veroorzaakt waarvoor al eerder gevreesd werd. "We wisten dat er een nieuwe uitbraak van het coronavirus zou komen, waarschijnlijk in China", aldus een moleculair bioloog in maart 2020<ref name=":2" />. COVID-19, verwekt door SARS Coronavirus-2, eist veel meer slachtoffers. Covid-19 heeft een veel lager sterftecijfer dan SARS en MERS, maar is wel veel besmettelijker.
Regel 128:
De landen verschillen in de aanpak die verspreiding van het virus moet afremmen. Dit komt vooral door onbekendheid met het virus.
 
'''Speculaties en complottheorieën.''' Het opduiken van het coronavirus geeftgaf aanleiding tot speculaties, bijvoorbeeld dat het nieuwe coronavirus het resultaat is van een kunstmatige wijziging van SARS Coronavirus-1 ten behoeve van een biologisch wapen en dat de mutant onbedoeld is ontglipt in de maatschappij<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=mXIM9j-2ezA Coronavirus news]. Youtube.com: Prophecy in the News, 28 feb. 2020. Vraaggesprek van Dan Goodwin met Charles Hiltibidal over het coronavirus. Duur: 11 min. 40 sec.</ref>. Het iswas voor sommigen aanleiding om zelfs te denken aan een complot<ref>Sterk staaltje van complotdenken door een Russische bioloog in verband met het coronavirus is te vinden op: [https://brabosh.com/2020/03/07/pqpct-sn8/ Russische biologist: coronavirus is biologisch wapen van ‘wereldregering’ om 90% mensen uit te roeien], Brabosh.com, 7 maart 2020. </ref>. Sommige Turkse en Iraanse politici en functionarissen gaven de VS en Israël de schuld van de verspreiding van het virus om strategische redenen. Jihadisten beschuldigden de joden van een samenzwering tegen de moslims. Blanke supremacisten (die het blanke ras superieur achten) gaven de joden de schuld gaven van het verspreiden van het virus, de Joden zouden het gedaan hebben om hun wereldwijde dominantie en geldelijke winst te bevorderen.<ref name=":5">[https://brabosh.com/2020/04/02/pqpct-ssq/ COVID-19: Alweer krijgen de Joden de schuld voor de pest], Brabosh.com, 2 april 2020.</ref> "''Theorieën over antisemitische samenzwering begonnen zich nog sneller te verspreiden dan de ziekte zelf...''"<ref name=":5" /> Ook tijdens de Middeleeuwse pest werd met een beschuldigende vinger naar de Joden gewezen, die opzettelijk de ziekte zou verspreiden onder niet-Joden. ''"Geen enkel virus heeft een groter mutatievermogen getoond dan antisemitisme."'' (Lev Topor)<ref>"No virus has shown a greater capacity to mutate than antisemitism." Bron: Lev Topor, [https://fathomjournal.org/covid-19-blaming-the-jews-for-the-plague-again/ COVID-19: Blaming the Jews for the Plague, Again]. FanthomJournal.org, maart 2020.</ref>
 
== Christelijke zienswijze en houding ==
Regel 159:
Trouwens, het dodelijkste 'virus' is de zonde. Daarmee zijn wij allen besmet. Daarop zijn wij allen positief getest. Vroeg of laat vertonen zich dan ook de eerste ziekteverschijnselen: haat, nijd, leugen, goddeloosheid, moord, enz. Het gevolg is de dood. De dood heeft echter niet het laatste woord voor wie gelooft in Jezus Christus. Zie [[Evangelie]].
 
'''Gezondheidswerkers.''' Artsen en verpleegkundigen die Coronapatiënten verzorgen hebben enkele van de hoogste percentages COVID-19 ziekte en overlijdens. Hun hulp kostte hun het leven. Dat mag ons ook doen denken aan Jezus. Ons, zondaars, behept met zonde, kwam Hij te hulp. Hij werd voor ons tot zonde gemaakt. Naast andere misdadigers hing hij als een misdadiger aan het kruis. Waartoe? Om ons te genezen. Hij heeft gezegd: "Zij die gezond zijn, hebben geen arts nodig, maar zij die ziek zijn. Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars." (Marc. 2:17). <blockquote>''2Co 5:21 Hem [d.i. Jezus] die geen zonde gekend heeft, heeft Hij [d.i. God] voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid van God in Hem. (Telos)'' </blockquote>'''Vrees.''' Velen zijn verontrust door de snelle opmars van het virus en zijn ziekte, de vele doden, de vergaande tegenmaatregelen van de overheden en waarschijnlijke gevolgen als een economische recessie en werkeloosheid. Vrees voor wat gaat komen is een kenmerk van de tijd die kort voor Jezus' wederkomst voorafgaat. Als de Heer Jezus spreekt over de tekenen (onlusten, oorlogen, aardbevingen, hongersnoden, pestziekten) die aan zijn komst voorafgaan, zegt Hij zijn leerlingen: 'wordt niet angstig'.
 
<blockquote>''Lu 21:9  Wanneer u nu zult horen van oorlogen en onlusten, <u>wordt niet angstig</u>; want deze dingen moeten eerst gebeuren, maar niet terstond is het einde. (Telos)'' </blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.