Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

1 byte toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 122:
Een infectieziekte door het coronavirus doet de patiënt niezen en hoesten, waardoor het virus op andere mensen overgedragen kan worden. De overdracht gaat dus voornamelijk via vochtdruppeltjes in de lucht: nies- en hoestdruppeltjes; in de tweede plaats door aanraking. De kans dat men besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. En deze kans wordt kleiner als men vaak zijn handen wast.<ref name=":4" /> Wie met zijn besmette hand in zijn ogen wrijft, kan ook via de ogen het virus binnenkrijgen. Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen<ref name=":4" />.
 
Iemand kan besmet worden zonder ''ziek'' te worden. Als mensen niet ziek zijn, is de kans op verspreiding zeer gering. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde (12 feb. 2020) dat er geen bewijzen zijn dat asymptomatische mensen, die het virus dragen zonder ziekteverschijnselen, besmettelijk zijn en bedragenbijdragen aan de verspreiding van het virus<ref>Twitterbericht, https://twitter.com/rivm/status/1227565722680877057</ref>.
 
'''Voorzorg.''' Uit voorzorg, ter voorkoming van besmetting, in elk geval ter verkleining van de kans daarop, wordt (in Nederland) aanbevolen anderhalve meter afstand tot een medemens te houden, regelmatig je handen wassen, te hoesten en te niezen in de binnenkant van je elleboog in plaats van op je hand of in de lucht, en papieren zakdoekjes te gebruiken om je neus te snuiten. Medisch personeel dient mondkapjes te dragen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.