Naar inhoud springen

Uittocht uit Egypte: verschil tussen versies

4 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 32:
Voor het verblijf van de Israëlieten in Egypte en de ('late') uittocht in de tijd van farao Ramses II zijn geen buiten-Bijbelse aanwijzingen gevonden.
 
=== Vóór de uittocht ===
'''Vóór de uittocht.''' Uit de tijd van vóór de uittocht, van de 18e dynastie van Egypte (ca. 1550 - 1307 v.Chr., zie [[Geschiedenis van Egypte]]) zijn wel zaken gevonden die op het verblijf van Israël, de tien plagen en de uittocht schijnen te wijzen; zaken die overeenkomen met de geschiedenis van de slavendienst van Israël.
 
* tekenen van een plotselinge centralisering van de macht: van vazallen naar de farao. Dit is te verwachten uit het Bijbelse verslag van de hongersnood.
Regel 40 ⟶ 41:
* in de tijd van de 19e dynastie van Egypte (ca. 1307 - 1196 v.Chr.) kende men vastgestelde hoeveelheden tichelstenen de de slaven moesten maken. Lukte het de slaven niet, bijvoorbeeld doordat ze geen stro meer mochten gebruiken, dan werden ze als straf geslagen.<ref name=":2" />
* zwaar hart. Volgens het oude Egyptische denken moest het hart lichter worden, minder zwaar worden, om het paradijs te bereiken. Een zwaar hart was dat van een zondig mens. In de beschrijving van de Uittocht in het boek Exodus lezen wij dat de farao 'zijn hart verzwaarde', d.w.z. hij laadde zonde op zich, hij zondigde door de God van Israël tegen te staan.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=d_3Plj2e7FY&t=23m31s Historical Evidence for the Exodus from Egypt (with Titus Kennedy)]. Youtube.com: Dr. Sean McDowell, 19 juli 2022. Vanaf 23 min. 31 sec.</ref>
<blockquote>''Ex 8:15  Toen nu Farao zag, dat er verademing was, verzwaarde hij zijn hart, dat hij naar hen niet hoorde, gelijk als de HEERE gesproken had. (...) Ex 8:32  Doch Farao verzwaarde zijn hart ook op ditmaal, en hij liet het volk niet trekken.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Ex 9:34  Toen Farao zag, dat de regen en hagel, en de donder ophielden, zo verzondigde hij zich verder, en hij verzwaarde zijn hart, hij en zijn knechten.'' (SV)</blockquote>'''Uittocht.''' Een poëtisch verslag van de Egyptische schrijver Ipuwer ('Ipuwerpapyrus'), wellicht uit de tijd van de 18e dynastie<ref name=":3">[https://www.youtube.com/watch?v=d_3Plj2e7FY&t=25m30s Historical Evidence for the Exodus from Egypt (with Titus Kennedy)]. Youtube.com: Dr. Sean McDowell, 19 juli 2022. Vanaf 25 min. 30 sec. Gesprek met archeoloog Titus Kennedy.</ref>, spreekt van de verwoesting en de dood die over hele land van Egypte kwamen.
 
=== Uittocht ===
Een poëtisch verslag van de Egyptische schrijver Ipuwer ('Ipuwerpapyrus'), wellicht uit de tijd van de 18e dynastie<ref name=":3">[https://www.youtube.com/watch?v=d_3Plj2e7FY&t=25m30s Historical Evidence for the Exodus from Egypt (with Titus Kennedy)]. Youtube.com: Dr. Sean McDowell, 19 juli 2022. Vanaf 25 min. 30 sec. Gesprek met archeoloog Titus Kennedy.</ref>, spreekt van de verwoesting en de dood die over hele land van Egypte kwamen.
 
* de mededeling "de rivier is bloed" (de rivier is de Nijl)
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.