Naar inhoud springen

Uittocht uit Egypte: verschil tussen versies

206 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 30:
 
== Buitenbijbelse aanwijzingen ==
Voor het verblijf van de Israëlieten in Egypte en de ('late') uittocht in de tijd van farao Ramses II zijn geen buiten-Bijbelse aanwijzingen gevonden.
 
=== Vóór de uittocht ===
UitVoor het verblijf van de Israëlieten in Egypte en de ('late') uittocht ''in de tijd van farao Ramses II'' (3e farao van de 19e dynastie) zijn geen buiten-Bijbelse aanwijzingen gevonden. Maar uit de tijd van vóór de uittocht, van de 18e dynastie van Egypte (ca. 1550 - 1307 v.Chr., zie [[Geschiedenis van Egypte]]) zijn wel zaken gevonden die op het verblijf van Israël, de tien plagen en de uittocht schijnen te wijzen; zaken die overeenkomen met de geschiedenis van de slavendienst van Israël. Er zijn geen negatieve bewijzen gevonden: buitenbijbels bewijsmateriaal dat de Bijbelse geschiedenis van de slavendienst en de uittocht weerspreekt<ref name=":1" />.
 
* tekenen van een plotselinge centralisering van de macht: van vazallen naar de farao. Dit is te verwachten uit het Bijbelse verslag van de hongersnood.
* er woonden Semieten, waartoe de Israëlieten behoren, in Egypte vóór de Uittocht. Er zijn semitische huizen en nederzettingen, en lijsten met namen van semitische slaven, 'Aziaten' genoemd, gevonden<ref name=":1">[https://www.youtube.com/watch?v=d_3Plj2e7FY&t=14m40s40m44s Historical Evidence for the Exodus from Egypt (with Titus Kennedy)]. Youtube.com: Dr. Sean McDowell, 19 juli 2022. Vanaf 1440 min. 4044 sec. </ref>;
* er zijn namen van Hebreeuwse slaven vermeld<ref name=":1" />;
* er was slavenarbeid bij het maken van tichelstenen en gebouwen<ref name=":2">[https://www.youtube.com/watch?v=d_3Plj2e7FY&t=21m3s Historical Evidence for the Exodus from Egypt (with Titus Kennedy)]. Youtube.com: Dr. Sean McDowell, 19 juli 2022. Vanaf 21 min. 3 sec.</ref>;
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.