Naar inhoud springen

Gevangene: verschil tussen versies

15 bytes toegevoegd ,  11 maanden geleden
k
Regel 8:
 
== Zorg en reclassering in Nederland ==
In Gouda kreeg in de 17e eeuw het godsdienstig onderwijs aan gevangenen voorrang boven leren lezen en schrijven. Na hun bezoek aan Amsterdam in 1610 vertelden de Goudse regenten dat daar vooral op zondag veel aandacht aan geestelijke vorming werd besteed. Daarvoor gebruikte men Nederlands oudste gevangenis-Bijbeltje, getiteld ‘Een cleyn Handtboecxken, waer in begrepen zijn ''Proverbia'', de spreuken Salomonis, ''Ecclesiastis'', Prediker, ''Sapientia'', ’t Boek der Wijsheyt, ''Jezus Sirach'' enz.’<ref>Bron: https://casimirschool.nl/uploads/content/Geschiedenis-van-het-Tuchthuis-2010-1.pdf, geraadpleegd op 30 mei 2023.</ref>
 
De eerste reclasseringsinstelling in Nederland was het ''Nederlandsch Genootschap tot Zedelijke Verbetering der Gevangenen'', in 1823 gesticht door de christenweldoener Willem Hendrik Suringar (1790-1872). Een schrijver verklaarde in 1840 wat met 'zedelijke verbetering' bedoelt wordt:
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.