Naar inhoud springen

Romeinen 3: verschil tussen versies

832 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
k
Regel 45:
 
== 13 ==
Ro 3: <onlyinclude><sup>13</sup>  ‘hun keel is een open graf; met hun tongen plegen zij bedrog’; ‘addergif is onder hun lippen’; </onlyinclude>(Telos)
 
'''Hun keel is een open graf.''' Uit hun keel komen uitlatingen van dood en verderf. Denk aan uitroepen als 'Stik!' en 'Val dood!'
 
== 14 ==
Ro 3:<onlyinclude><sup>14</sup>  ‘hun mond is vol vervloeking en bitterheid’; </onlyinclude>(Telos)
Ook het sociale digitale platform X (voorheen Twitter), waar iedereen met korte berichten op alles en iedereen kan reageren, is vol vervloeking en bitterheid.
 
== 18 ==
Ro 3:<onlyinclude><sup>18</sup>  ‘geen vrees voor God staat hun voor ogen’. </onlyinclude>(Telos)
Dit is een vrije aanhaling uit Ps. 36.<blockquote>''Ps 36:1 [Een] [psalm] van David, den knecht des HEEREN, voor den opperzangmeester. (36-2) De overtreding des goddelozen spreekt in het binnenste van mijn hart: Er is geen vreze Gods voor zijn ogen.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Ps 36:1  [Een psalm] van David, de dienaar van de HEERE, voor de koorleider. (2) De overtreding van de goddeloze spreekt binnen in mijn hart: ontzag voor God [staat] hem niet voor ogen.'' (HSV)</blockquote>
Dit is een vrij aanhaling uit Ps. 36.
 
== 19 ==
''Ps 36:1 [Een] [psalm] van David, den knecht des HEEREN, voor den opperzangmeester. (36-2) De overtreding des goddelozen spreekt in het binnenste van mijn hart: Er is geen vreze Gods voor zijn ogen.'' (SV)
<onlyinclude><sup>19</sup> Nu weten wij, dat al wat de wet zegt, zij dat spreekt tot hen die onder de wet zijn, opdat elke mond wordt gestopt en de hele wereld strafschuldig wordt voor God. </onlyinclude>(Telos)
'''Elke mond.''' Ook die van de Joden, zie vs. 20.
 
'''De hele wereld.''' De heidenen zowel als de Joden.
''Ps 36:1  [Een psalm] van David, de dienaar van de HEERE, voor de koorleider. (2) De overtreding van de goddeloze spreekt binnen in mijn hart: ontzag voor God [staat] hem niet voor ogen.'' (HSV)
 
== 21 ==
Ro 3:<onlyinclude><sup>21</sup>  Maar nu is, buiten de wet om, gerechtigheid van God geopenbaard, waarvan door de wet en de profeten getuigenis gegeven wordt, </onlyinclude>(Telos)
'''Geopenbaard.''' Door het evangelie. <blockquote>''Ro 1:16  Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook voor de Griek. Ro 1:17  Want gerechtigheid van God wordt daarin geopenbaard op grond van geloof tot geloof, zoals geschreven staat: ‘Maar de rechtvaardige zal op grond van geloof leven’.'' (Telos)</blockquote>'''Waarvan door de wet en de profeten getuigenis gegeven wordt.''' Door de wet: de toerekening van de gerechtigheid aan Abraham op grond van diens geloof (4:3). Door de profeten:<blockquote>''Ro 1:1 Paulus, slaaf van Christus Jezus, geroepen apostel, afgezonderd tot het evangelie van God Ro 1:2  (dat Hij tevoren had beloofd door zijn profeten in heilige Schriften)'' (Telos)</blockquote>Door profeten als Jesaja en Habakuk.<blockquote>''Jes 53:11  Om den arbeid Zijner ziel zal Hij het zien, [en] verzadigd worden; door Zijn kennis zal Mijn Knecht, de Rechtvaardige, velen rechtvaardig maken, want Hij zal hun ongerechtigheden dragen.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Hab 2:4  Zie, zijn ziel is hoogmoedig, niet oprecht in hem, maar de rechtvaardige zal door zijn geloof leven.'' (HSV)  </blockquote>
'''Geopenbaard.''' Door het evangelie.
 
''Ro 1:16  Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook voor de Griek. Ro 1:17  Want gerechtigheid van God wordt daarin geopenbaard op grond van geloof tot geloof, zoals geschreven staat: ‘Maar de rechtvaardige zal op grond van geloof leven’.'' (Telos)
 
'''Waarvan door de wet en de profeten getuigenis gegeven wordt.''' Door de wet: de toerekening van de gerechtigheid aan Abraham op grond van diens geloof (4:3). Door de profeten, als Jesaja en Habakuk.
 
''Jes 53:11  Om den arbeid Zijner ziel zal Hij het zien, [en] verzadigd worden; door Zijn kennis zal Mijn Knecht, de Rechtvaardige, velen rechtvaardig maken, want Hij zal hun ongerechtigheden dragen.'' (SV)
 
''Hab 2:4  Zie, zijn ziel is hoogmoedig, niet oprecht in hem, maar de rechtvaardige zal door zijn geloof leven.'' (HSV)  
 
== 22 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.