Naar inhoud springen

Hebreeën 12: verschil tussen versies

2.179 bytes toegevoegd ,  24 dagen geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 108:
== 11 ==
Heb 12:11  Nu schijnt alle tuchtiging wel op het ogenblik zelf geen vreugde maar voor droefheid te zijn, maar daarna geeft zij aan hen die erdoor geoefend zijn, een vreedzame vrucht van gerechtigheid. (Telos)
'''Geoefend zijn.''' Een deel van de oefening vereist het oprichten van slappe handen en verlamde knieën (vs. 11).
 
'''Gerechtigheid.''' Zie ook vs. 10, 'heiligheid'. Het tegendeel is de zonde, die ons licht omstrikt (vs. 1) en waartegen de Hebreeuwse gelovigen te weinig tegenstand hadden geboden (vs. 4). Gerechtigheid is een deel van heiligheid. Door de tuchtiging aan te nemen, ons te laten corrigeren, krijgen we deel aan Gods heiligheid.
 
'''Een vreedzame vrucht van gerechtigheid.''' De tuchtiging moet resulteren in gerechtigheid, die ons in een toestand van vrede en rust brengt. Tegenover deze vrede staan bitterheid en onrust (vs. 15). We hebben naar vrede te jagen (14).
 
== 12 ==
Heb 12:12  Daarom, richt op uw slappe handen en uw verlamde knieën (Telos)
In dit en het volgende vers wordt gewezen op onze plichttaak bij tuchtiging. Onze reactie op tuchtiging moet niet zijn: bezwijken, opgeven, de wedloop staken, maar ons sterken in de Heer en Zijn genade en onszelf oprichten. Vergelijk, als het gaat om onze reactie op de rampen en schrikwekkende gebeurtenissen die aan de komst van de Heer voorafgaan: niet het hoofd moedeloos en hopeloos laten hangen, maar hoopvol oprichten. <blockquote>''Lu 21:28  Als nu deze dingen beginnen te gebeuren, <u>richt u op en heft uw hoofden omhoog</u>, want uw verlossing is nabij.'' (Telos)</blockquote>'''Richt op uw slappen handen.'''<blockquote>''Sef 3:16  Te dien dage zal tot Jeruzalem gezegd worden: Vrees niet, o Sion! laat uw handen niet slap worden. Sef 3:17  De HEERE, uw God, is in het midden van u, een Held, Die verlossen zal; Hij zal over u vrolijk zijn met blijdschap, Hij zal zwijgen in Zijn liefde, Hij zal Zich over u verheugen met gejuich. (SV)''</blockquote>
 
== 13 ==
Heb 12:13  en maakt rechte paden voor uw voeten, opdat het kreupele niet ontwricht maar veeleer gezond wordt. (Telos)
'''Maakt rechte paden voor uw voeten.''' Terwille van de wedloop moeten wij ons ontdoen van last en zonde (vs. 1), maar ook rechte paden voor onze voeten maken. Gaan langs kromme, slechte wegenkronkelpaden verslechtert onze toestand, ze werken tegen ons. Tuchtiging moet ons nopen tot aanpassinghet maken van juiste keuzes en het aanpassen van onze levensweg. Als ik bijvoorbeeld een hoereerder ben (16), moet ik mij bekeren.
 
'''Opdat het kreupele niet ontwricht ... wordt.''' Kreupel-zijn is een gebrek, maar ontwrichting van het kreupele verergert de toestand.
 
== 14 ==
Heb 12:14  Jaagt naar vrede met allen en naar de heiliging zonder welke niemand de Heer zal zien, (Telos)
'''Vrede met allen.''' In tegenstelling tot onrust, bitterheid (15). Vgl. vers 11: gerechtigheid als vreedzame vrucht.
 
'''Heiliging.''' Grieks: ''hagiasmon.'' Heiliging is zich reinigen van wat verkeerd is, zich onthouden van het verkeerde en zich toewijden aan God. Zie verzen 1 (last en zonde afleggen), 4 (zonde bestrijden), 10 (deel krijgen aan Gods heiligheid) en 11 (vrucht van gerechtigheid), 15 (bitterheid, die verontreinigt), 16 (tegen hoererij, ongoddelijkheid).<blockquote>''1 Thessalonicen 4:3  Want dit is de wil van God: uw heiliging, dat u zich onthoudt van de hoererij; 1 Thessalonicen 4:4  dat ieder van u zijn eigen vat weet te bezitten in heiliging en eerbaarheid'' (Telos)</blockquote>'''Zonder welke niemand de Heer zal zien.''' Zonde maakt de ogen van ons hart troebel, verduistert ons verstand. Wie van ons leidt een volkomen heilig leven? Gelukkig is Christus is onze heiligheid. <blockquote>''1 Corinthiërs 1:30  Uit Hem toch bent u in Christus Jezus, die ons geworden is: wijsheid van Godswege, gerechtigheid, heiliging en verlossing;'' (Telos)</blockquote>Hij leidt ons in rechte sporen en heiligt ons. En Gods genade is er; die hebben wij nodig (vs. 15).
'''Heiliging.''' Zie verzen 1, 4, 10-11.
 
== 15 ==
Regel 128 ⟶ 134:
Het gaat, na de zelfzorg hierboven, in vss. 15-17 om herderlijke dienst aan medegelovigen.
 
'''De genade van God.''' Die we nodig hebben voor de wedloop (1), om de zonde te weerstaan (4), de tuchtiging te verwerken (12-13), heilig te leven en de vrede te bevorderen (14).
 
'''Wortel van bitterheid opschiet.''' De wortel hier is niet iets dat onder de grond blijft, maar opschiet, zich vertoont en door anderen ervaren wordt. De Heer Jezus is "de wortel van David", een spruit, uit het geslacht van David voortgekomen. <blockquote>''Opb 22:16  Ik, Jezus, heb mijn engel gezonden om u deze dingen te betuigen voor de gemeenten. Ik ben de wortel en het geslacht van David, de blinkende morgenster.'' (Telos) </blockquote>Zie [[Wortel]] voor het hoofdartikel over dit begrip in de Bijbel.
 
De Heer Jezus is "de wortel van David", een spruit, uit het geslacht van David voortgekomen. <blockquote>''Opb 22:16  Ik, Jezus, heb mijn engel gezonden om u deze dingen te betuigen voor de gemeenten. Ik ben <u>de wortel</u> en het geslacht van David, de blinkende morgenster.'' (Telos) </blockquote>Zie [[Wortel]] voor het hoofdartikel over dit begrip in de Bijbel.
 
== 16 ==
Heb 12:16  dat niet iemand een hoereerder is of een ongoddelijke zoals Ezau, die voor eenéén gerecht zijn eerstgeboorterecht verkocht, (Telos)
'''Een ongoddelijke.''' Een profaan, onheilig persoon. Zie [[ongoddelijk]].
 
Regel 140 ⟶ 148:
== 17 ==
Heb 12:17 want u weet dat hij ook daarna, toen hij de zegen wilde erven, verworpen werd, want hij vond geen plaats voor berouw, hoewel hij die met tranen zocht. (Telos)
'''Hij vond geen plaats voor berouw.''' 'Voor' of 'van' berouw. Grieks: ''metanoias,'' van ''metanoia ='' verandering van denken, bekering, berouw. Geen berouw vond hij bij zijn vader [[Izak]],: wien het niet berouwde en die geen spijt had van zijn zegening van [[Jakob (aartsvader)|Jakob]]. ZieEen Genandere verklaring zegt: "hij kreeg geen kans meer om het goed te maken", gelijk de NBV'04 vertaalt. 27Een verklaring die er dichtbij ligt:34v "Hij kreeg geen kans meer tot inkeer," aldus vertaalt de Groot Nieuws Bijbel.
 
Het schijnt echter dat Ezau wel degelijk spijt of berouw had, maar dat hij zijn vader niet kon vermurwen.
 
Zie Gen. 27:34v.
 
'''Hoewel hij die met tranen zocht.''' <blockquote>''Ge 27:34  Toen Ezau de woorden van zijn vader hoorde, gaf hij een zeer luide en bittere schreeuw, en zei tegen zijn vader: Zegen mij, ook mij, mijn vader!'' (...) ''Ge 27:38  Daarop zei Ezau tegen zijn vader: Hebt u [alleen maar] deze ene zegen, mijn vader? Zegen mij, ook mij, mijn vader! En Ezau begon luid te huilen.'' (HSV) </blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.