Cos

Uit Christipedia

Cos of Kos is een klein eiland in de Egeïsche zee met een stad van dezelfde naam. De apostel Paulus kwam er toen hij, tijdens zijn derde zendingsreis, op weg was naar Jeruzalem.

Derde zendingsreis van de apostel Paulus (Hand. 18:23-21:26), volgend op de eerste en tweede.

Route: Antiochië (Syrië)GalatiëFrygiëEfezeMacedoniëGriekenland, waar Paulus 3 maanden is → Macedonië: o.a. Filippi → reis van 5 dagen → Troas, waar Paulus 7 dagen is → AssusMityleneChiosSamosMileteCosRhodusPataraTyrus, waar Paulus 7 dagen is → Ptolemaïs, waar Paulus 1 dag is → Caesarea_(Maritima), waar Paulus vele dagen is → Jeruzalem

Het eiland ligt tegenover de Klein-Aziatische (Karische) steden Knidus (Cnidus) en Halicarnassus (Halikarnassus), 150 km zuidelijk van Efeze[1].

Ligging van Cos

De Griekse naam in het Nieuwe Testament is Κως, Koos, en betekent "openbare gevangenis"[2]. De naam komt in de Bijbel 1x voor. Het Strongnummer is 2972.

Cos is 40 km lang en 8 km breed[3]. De oppervlakte is 1,8 x groter dan die van het Nederlandse eiland Texel. Cos is beroemd vanwege zijn vruchtbaarheid en vooral vanwege de overvloed aan wijn en koren[2] Ook was zij beroemd door het gebouw Asklepieion, het heiligdom van Asklepios, de Griekse god van de geneeskunde en genezing.

Paulus. De apostel Paulus kwam er toen hij, tijdens zijn derde zendingsreis, op weg was naar Jeruzalem. Het lag op zijn reisdeel van Miléte naar Rhodus.
Hnd 21:1 Toen het nu, nadat wij ons van hen hadden losgerukt, gebeurde dat wij afvoeren, liepen wij recht op Cos aan, gingen de dag daarna naar Rhodus en vandaar naar Patara. (TELOS)

Bron

P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Cos' is op 9 juni 2018 verwerkt.

Voetnoot

  1. Griechisch-Deutsch Strongs Lexikon, onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.
  2. 2,0 2,1 Grieks-Nederlands Lexicon, onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.
  3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kos. Geraadpleegd 9 juni 2018.