Johannes 21

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johannes 21 wordt hieronder samengevat en/of een of meer passages worden becommentarieerd. Van het Evangelie naar Johannes zijn de volgende hoofdstukken samengevat en/of becommentarieerd op Christipedia.

Johannes: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21
Johannes, onderwerpen: TekenenDiverse onderwerpen

Samenvatting

De openbaring van de opgestane Heer aan de zee van Tibérias. Het herstel van Petrus in de dienst. Driemaal had hij zijn Meester verloochend, driemaal weerklinkt de vraag: "hebt u mij lief?"

Joh. 21:9

Joh 21:9  Toen zij dan aan land waren gegaan, zagen zij een kolenvuur liggen en vis daarop liggen en brood. (Telos)

Een kolenvuur. Bij een kolenvuur had Petrus zijn Heer verloochend, bij een ander kolenvuur, wellicht door de Heer zelf aangericht, wordt Petrus hersteld.

Joh. 21:15

Joh 21:15  Toen zij dan hadden ontbeten, zei Jezus tot Simon Petrus: Simon, zoon van Johannes, heb je Mij meer lief dan dezen? Hij zei tot Hem: Ja Heer, U weet dat ik van U houd. Hij zei tot hem: Weid mijn lammeren. (Telos)

Simon, zoon van Johannes. Niet met "Petrus", maar met "Simon", zijn oorspronkelijke naam spreekt de Heer hem aan. Eerder had de Heer hem met 'Petrus' aangesproken.

Lu 22:34  Hij echter zei: Ik zeg je, Petrus, de haan zal vandaag niet kraaien voordat je driemaal hebt geloochend Mij te kennen. (Telos)

Dit was de enige keer vermeld in de Schrift dat Jezus Simon met de bijnaam 'Petrus' (= rotssteen) aanspreekt. Maar toen Petrus hem verloochende was hij veeleer een bevend riet, dan een rotssteen.