Numeri 9

Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 27 jul 2023 om 13:01 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Bijbelhoofdstukcommentaar|Bijbelboektitel=Numeri|Bijbelboekpagina=Numeri|Bijbelboek=Numeri|Aantalhoofdstukken=36|Aantalverzen=23}} == 2 == <onlyinclude><sup>2</sup> Dat de kinderen Israëls het pascha houden zouden, op zijn gezetten tijd. </onlyinclude>(SV) Het passfeest was nog slechts één keer gehouden, vóór de uittocht uit Egypte. God herinnert zijn volk aan de inzetting van het pascha, opdat zij het niet zouden nalaten. Het moest een vast jaarli...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Numeri 9 is een hoofdstuk van Numeri, een geschrift in de Bijbel, en telt 23 verzen.

Hoofdstukken van Numeri samengevat en/of becommentarieerd: · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33
Verzen van Numeri 9 becommentarieerd: · 2 · 7 · 12 · 13


2

2 Dat de kinderen Israëls het pascha houden zouden, op zijn gezetten tijd. (SV)  

Het passfeest was nog slechts één keer gehouden, vóór de uittocht uit Egypte. God herinnert zijn volk aan de inzetting van het pascha, opdat zij het niet zouden nalaten. Het moest een vast jaarlijks gebruik worden.

7

7 En diezelve lieden zeiden tot hem: Wij zijn onrein over het dode lichaam eens mensen; waarom zouden wij verkort worden, dat wij de offerande des HEEREN op zijn gezetten tijd niet zouden offeren, in het midden van de kinderen Israëls? (SV) 

De offerande des HEEREN. Zie ook vs. 13. Het pascha wordt 'de korban van Jahweh', de offergave van Jahweh, daar men het slachten, het bloed daarvan sprengen (wat toonde dat het eigenlijk een offerande was) en dan eten moest, als een dankbare gedachtenis van een uitstekende grote weldaad; waaruit blijkt dat het pascha ten dankoffer strekte. Want ofschoon het eerste offeren daarvan in Egypte diende om voor de Israëlieten verlossing te verwerven, en het kwaad dat de Egyptenaren door de slaande engel overkwam, af te wenden‚ diende het vervolgens echter jaarlijks tot een dankzegging voor de verlossing die God in zijn bijzondere gunst jegens de Israëlieten tot stand had gebracht, waarvan in het paasfeest gedachtenis gehouden werd.[1]

12

12  Zij zullen daarvan niet overlaten tot den morgen, en zullen daaraan geen been breken; naar alle inzetting van het pascha zullen zij dat houden. (SV)  

En zullen daaraan geen been breken.

Ex 12:46  In een huis zal het gegeten worden; gij zult van het vlees niet buiten uit het huis dragen, en gij zult geen been daaraan breken. (SV)

Ps 34:19  (34-20) [Resch]. Vele zijn de tegenspoeden des rechtvaardigen; maar uit alle die redt hem de HEERE. Ps 34:20  (34-21) [Schin]. Hij bewaart al zijn beenderen; niet een van die wordt gebroken. (SV)

Dit werd vervuld in Christus, ons Paaslam.

Joh 19:32  De soldaten dan kwamen en braken wel de benen van de eerste en van de andere die met Hem waren gekruisigd; Joh 19:33  maar toen zij bij Jezus kwamen en zagen dat Hij al was gestorven, braken zij zijn benen niet. (...) Joh 19:36  Want deze dingen zijn gebeurd opdat de Schrift vervuld wordt: ‘Geen been van Hem zal worden verbrijzeld’. (Telos)

13

13 Als een man, die rein is, en op den weg niet is, en nalaten zal het pascha te houden, zo zal diezelve ziel uit haar volken uitgeroeid worden; want hij heeft de offerande des HEEREN op zijn gezetten tijd niet geofferd, diezelve man zal zijn zonde dragen. (SV)  

De offerande des HEEREN. Zie vs. 7 voor een toelichting.

Voetnoot

  1. Patrik, Polus en Wels, de Verklaring van de Geheele Heilige Schrift, door eenigen van de voornaamste Engelsche Godgeleerden (18e eeuw). Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 27 juli 2023.