Jesaja (boek)/Hoofdstuk 15

Uit Christipedia
Oude Testament: Ge · Ex · Le · De · Joz · Ri · Ru · 1Sa · 2Sa · 1Ko · 2Ko · 1Kr · 2Kr · Ezr · Ne · Est · Job · Ps · Sp · Pr · Hgl · Jes · Jer · Kla · Eze · Da · Hos · Joë · Am · Ob · Jon · Mi · Na · Hab · Zef · Hag · Za · Mal.
Nieuwe Testament: Mt · Mr · Lk · Jh · Hn · Rm · 1Ko · 2Ko · Gl · Ef · Fp · Col · 1Th · 2Th · 1Tm · 2Tm · Tit · Fm · Hb · Jk · 1Pe · 2Pe · 1Jh · 2Jh · 3Jh · Jd · Opb.

Jesaja (boek):


Hoofdstuk 15 wordt hieronder samengevat en/of een of meer passages worden becommentarieerd.

Jes. 15:1

Jes 15:1  De last van Moab. Zekerlijk, in den nacht is Ar-moabs verwoest, zij is uitgeroeid; zekerlijk, in den nacht is Kir-moabs verwoest, zij is uitgeroeid! (SV)
Ligging van Moab en van enkele steden van Moab.

Ar-moabs ... Kir-moabs. Belangrijke steden in Moab. Ar-Moab was de hoofdstad.

Jes. 15:2

Jes 15:2  Hij gaat op naar Baith en Dibon, [en] [naar] Bamoth, om te wenen; over Nebo en over Medeba zal Moab huilen; op al hun hoofden is kaalheid, aller baard is afgesneden. (SV)

Hij. Of 'men', de Moabiet.

Baith. Deze naam betekent: 'huis van Baäl'[1]. Baäl = heer. De heer die de Moabieten dienden was de afgod Kamos. Baith is te verstaan: huis van Kamos.

Dibon. Stad noordelijk van de rivier Arnon.

Bamoth. Meervoud van Bama = hoge plaats. Op de hoge plaatsen (Bamoth) stonden de altaren.

Nebo, Medeba. Nog noorderlijker gelegen zijn de stad Medeba en de berg Nebo.

Op al hun hoofden is kaalheid, ten teken van de diepe treurigheid van het gehele volk.

In één nacht zullen de hoofdsteden Ar- en Kir-Moabs verwoest worden en Medeba leeggeplunderd en uitgemoord worden door de Assyrische legers.

Jes. 15:3

Jes 15:3  Op hun wijken hebben zij zakken aangegord; op hun daken en op hun straten huilen zij altemaal, afgaande met geween. (SV)

Wijken. Herziene Statenvertaling: straten. Volgens Dächsel[1] de marktplaatsen van hun steden.

Zakken aangegord. Evens als de kaalheid (vers 2) een teken van rouw.

Jes. 15:4

Jes 15:4  Zowel Hesbon als Eleale schreeuwt, hun stem wordt gehoord tot Jahaz toe; daarom maken de toegerusten van Moab een geschrei, eens ieders ziel in hem is kwalijk gesteld. (SV)

Hesbon, Eleale. Nog weer noordelijker geleden staden. Eleale lag ten noorden van Hesbon.

Nu 32:3  Ataroth, en Dibon, en Jaezer, en Nimra, en Hesbon, en Eleale, en Schebam, en Nebo, en Behon; (SV)

Nu 32:37  En de kinderen van Ruben bouwden Hezbon, en Eleale, en Kirjathaim, (SV)

Jahaz. Of Jahza. Waar vroeger Sihon, koning der Amorieten, tegen Israël streed.

Nu 21:23  Doch Sihon liet Israël niet toe, door zijn landpale door te trekken; maar Sihon vergaderde al zijn volk, en hij ging uit, Israël tegemoet, naar de woestijn, en hij kwam te Jahza, en streed tegen Israël;

Nu 21:23  Doch Sihon liet Israël niet toe, door zijn landpale door te trekken; maar Sihon vergaderde al zijn volk, en hij ging uit, Israël tegemoet, naar de woestijn, en hij kwam te Jahza, en streed tegen Israël; (SV)

Toegerusten. Gewapenden.

Jes. 15:5

Jes 15:5  Mijn hart schreeuwt over Moab, haar vluchtelingen zijn naar Zoar, Eglath Selisia toe; de opgang van Luhith gaat men op met geween, want op de weg naar Horonaïm verwekken zij een jammergeschrei. (CP[2])

Mijn hart schreeuwt over Moab. Het hart van de profeet is diep bewogen over het arme volk, hij was er in zijn geest met droefheid over aangedaan. Hij schreit mee met het jammergeschrei van de Moabieten. Ofschoon de Moabieten vijanden van Gods volk zijn, zijn zij nochtans een broedervolk, waarvan men de ellenden niet zonder medelijden zien kan, als men iets menselijks in zich heeft, ze te minder niet zien kan, omdat men niet weet wanneer het ook onze beurt zou kunnen worden, om uit dezelfde beker van smart en vrees te moeten drinken.

Onze Heer Jezus weende over het naderend verderf van Jeruzalem. Het betaamt de dienstknechten van de Heer vooral, dat zij van een liefderijke, meedogende en tedere aard zijn, en - aldus Matthew Henry - nooit naar de dag van de ellende van de vijand verlangen.

Zoar. Stad aan het zuideinde van de Dode zee, waarheen Lot zijn toevlucht nam.

Eglath Selisia. De Hebreeuwse woorden kunnen worden verstaan: 1. Derde plaats genaamd Eglath. Sjelisjia is een rangtelwoord en betekent "derde" ; 2. 'driejarige Vaars' (Statenvertaling). Deze laatste vertaling vergelijkt de stad met een driejarige (lees: sterke) vaars; 3. Een stad genaamd Eglath Selisia, ook geschreven Eglat Sjelisjia, waarom sommige vertalingen de Hebreeuwse woorden onvertaald overschrijven in het Nederlands. De stad wordt ook genoemd in Jer. 48:34.

Jer 48:34 Vanwege het geschreeuw van Hesbon, [te horen] tot aan Eleale, tot aan Jahaz, laten zij hun stem klinken, van Zoar tot aan Horonaïm, Eglath Selisia. Want zelfs de wateren van Nimrim worden tot woestenijen. (HSV)

Opgang. De weg omhoog of de helling.

Luhith. Stad in Moab ten zuiden van de rivier de Arnon[3], tussen Ar-Moab en Zoar, dus midden in ‘t eigenlijke land van de Moabieten[1]. De naam betekent "tafelen"[3].

Horonaïm. Een stad in Moab, waarvan de ligging onbekend is. De naam betekent "twee spelonken"[1]. De weg naar deze stad gaat weer naar de laagte (Jer. 48:5, vgl. Neh. 2:10).

Jes. 15:6

Jes 15:6  Want de wateren van Nimrim zullen enkel verwoesting wezen; want het gras is verdord, het tedere gras is vergaan, er is geen groen. (CP[2])

De wateren van Nimrim. Naar de betekenis van de naam genomen zijn het 'zuivere wateren'[1]. Ze zijn aan het zuidoosteinde van de Dode Zee.

Jes. 15:7

Jes 15:7  Daarom zullen zij de overvloed, [die] zij vergaard hebben, en hetgeen zij weggelegd hebben, aan de Wilgenbeek voeren. (CP[2])

Aan de Wilgenbeek voeren. En over deze beek dragen, om hun goederen in veiligheid te brengen. De Wilgenbeek is, aldus Dächsel[1], waarschijnlijk de tegenwoordige Wadi el-Ahsa. Andere verklaarders hebben gedacht aan, onder meer, de rivier Eufraat, de rivier Arnon, de beek Krith.[1]

Bron

Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Jes. 15. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 4 en 8 april 2020.

Voetnoten

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden (Kampen: Bos, 1893-1901).
  2. 2,0 2,1 2,2 Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling.
  3. 3,0 3,1 Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon van Larry Pierce.